ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ


Πάνω στα Πιέρια, ανατολικά του Βελβεντού, σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων και σε μια ωραία τοποθεσία με πολύ ανοιχτό ορίζοντα, απ’ όπου το μάτι φτάνε ως την Πίνδο κι ακόμη πιο πέρα, είναι χτισμένο το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Βελβεντού.
Κατά την παράδοση, το μοναστήρι αυτό το έκτισαν, περί τα μέσα του 15 αιώνα, καλόγεροι που πρώτα ζούσαν σε πεδινό μοναστήρι , πάλι στην περιοχή Βελβεντού, κοντά στον μικρό οικισμό «Κάτω Μπράβας», στη δεξιά όχθη του Αλιάκμονα. Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι διαδραμάτισε σπουδαίο εθνικό ρόλο. Υπήρξε ασφαλές καταφύγιο των καταδιωκόμενων χριστιανών, αλλά και τόπος συγκέντρωσης των νέων εκείνων της περιφέρειας που έζωσαν τ’ άρματα και πολέμησαν τον κατακτητή.
Ακόμα, υπήρξε ορμητήριο των αρματωλών και κλεπτών του συγκροτήματος Πιερίων με αξιόλογη εθνική δράση.
Τα κτίσματα του μοναστηριού, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα και τα οποία στο διάβα του χρόνου επισκευάστηκαν πολλές φορές, είναι ο ναός και ένα διώροφο κτίριο. Βρίσκονται σ’ ένα αυλόγυρο με δύο πύλες, μια στη δυτική πλευρά, που είναι και το κωδωνοστάσιο και μια άλλη στη βόρεια πλευρά, που είναι ο νέος ξενώνας. Ο παλιός, ο πρώτος ναός, που κτίστηκε από τους ιδρυτές του μοναστηριού, τον ιερομόναχο Μακάριο, δεν σώζεται. Ο σημερινός ναός του μοναστηριού κτίστηκε στο χώρο του παλιού, του πρώτου ναού, αργότερα. Από τις φορητές εικόνες του ναού, πιο παλιές είναι δύο. Η μία της «Αγίας Τριάδος», με χρονολογία 1748 και η άλλη του «Χριστού», με χρονολογία 1863. Στο δυτικό μέρος Του ναού και πίσω από αυτόν, είναι ένα δωμάτιο, το «Παπάδικο». Σ αυτό διανυκτερεύουν οι ιερείς, όταν, από βραδύς, κάνουν εσπερινό και αγρυπνία και, την επομένη, 3εία λειτουργία. Το διώροφο κτίριο βρίσκεται δεξιά της δυτικής πύλης, είναι μεγάλο και καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό μέρος του αυλόγυρου. Στο ισόγειο είναι ένα δωμάτιο, μαγειρείο και αποθήκη. Ο πάνω όροφος είναι μια μεγάλη σάλα, το «ανώι».
Μετά το 1920, τη φροντίδα του μοναστηριού ανέλαβε η Αδελφότητα Κυριών «Αγία Τριάς». Μεταπολεμικά, με τη φροντίδα της Μαρίας, χήρας Αντωνίου Χαρσούλα και τη συνδρομή των κατοίκων και των Βελβεντινών των ΗΠΑ, κτίστηκε ο ξενώνας με επτά (7) δίκλινα δωμάτια και κουζίνα, πλήρως εξοπλισμένα. Μετά το θάνατο της Μαρίας, τη φροντίδα του μοναστηριού ανέλαβε ο γιος της, Μάρκος Χαρσούλας. Τα τελευταία χρόνια, την ευθύνη του μοναστηριού ανέλαβε πενταμελής εκκλησιαστική
επιτροπή.

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο. χρόνο. Το διήμερο της Πεντηκοστής και της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, αλλά και του Προδρόμου, στις 29 Αυγούστου, τη γιορτή της Αποτομής Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου. Ακόμα, μοναστήρι πανηγυρίζει και την προηγούμενη Κυριακή της Πεντηκοστής.



ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ